Când va începe să funcționeze Agenția pentru recuperarea prejudiciilor, care va confisca averile marilor corupți

Când va începe să funcționeze Agenția pentru recuperarea prejudiciilor, care va confisca averile marilor corupți

Agenția pentru recuperarea prejudiciilor constatate prin hotărâri judecătorești ar putea începe să funcționeze de la 1 iulie, după ce proiectul va fi aprobat în Guvern și trecut prin Parlament, a declarat duminică ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Digi24.

„Cel târziu săptămâna viitoare în Guvern să se adopte proiectul de lege, astfel încât în prima sesiune a parlamentului să fie aprobată, ca de la 1 iulie să înceapă să funcționeze”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

În februarie, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Victor Ponta, șeful DNA, Codruța Kovesi, a arătat că hotărârile judecătorești definitive în cauzele DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro, sumă care, dacă ar fi fost executată și recuperată, ar fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește tuturor medicilor într-un an.

Declarându-se „un aliat necondiționat” al DNA în lupta anticorupție, președintele Klaus Iohannis a arătat la acea dată spre ANAF cu observația că a recuperat doar 10% din prejudiciile aduse statului de persoane condamnate în 2014 în dosare de corupție. „Recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu opțională pentru autoritățile statului. Reflectă eficiența luptei anticorupției și descurajează fenomentul. Situația în prezent – 10% prejudicii recuperate de Ministeriul Finanțelor – este pur și simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă și solicit factorilor de decizie să ia în serios această problemă”, a spus președintele în februarie la ședința de bilanț a DNA.

În prezent, Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni, din cadrul Ministerului Justiției, este structura cu atribuții în acest domeniu, dar rapoartele și evaluările internaționale din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene au indicat dificultăți în activitatea de valorificare a bunurilor confiscate, deoarece competențele de management al bunurilor sechestrate sunt partajate între mai multe autorități, fără o coordonare eficientă, cu impact inclusiv asupra sumelor efectiv recuperate de către ANAF prin procedurile de valorificare.

Statistic, conform datelor furnizate de ANAF, procentul de recuperare efectivă a sumelor de bani provenind din activitatea de punere în executare a ordinelor de confiscare emise de instanțele de judecată a înregistrat o scădere accentuată în ultimii ani.

Astfel, în 2013, valoarea bunurilor sechestrate a depășit 434 milioane euro, dar cea a bunurilor efectiv confiscate conform notificărilor ANAF a fost de doar 7,6 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a apreciat recent că ideea conform căreia ANAF nu este performantă în recuperarea prejudiciilor, invocată la ultimul bilanț al DNA, a fost „o mică păcăleală”, el arătând că este nevoie de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile.

„Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanța hotărâri definitive și irevocabile și nu se spune că sechestrul e o mașină care, în loc să valoreze 100.000 euro, valorează 5.000 euro, sigur că noi recuperăm”, a spus Ponta, la România TV.

El a confirmat totodată informația Mediafax că Guvernul va înființa o agenție specială în acest domeniu, în subordinea Ministerului Justiției.
Noua structură va fi denumită „Oficiul Național de Management al Bunurilor Sechestrate/Confiscate” și va primi avizul Guvernului până la sfârșitul lunii martie.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat, la începutul lunii martie, după bilanțul DIICOT, că problema recuperării prejudiciilor este la ANAF, de aceea trebuie înființată o agenție specializată de recuperare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială